Kje mrena živi in kako najbolje izkoristiti lokacijo kjer lovimo

bsport

Administrator
Osebje foruma
Pridružen
Dec 25, 2018
Prispevki
80
Všečki
51
Točk
18
Kraj
Gaj, Pragersko
Sam enostavno obožujem ribolov na tekočih vodah in med drugim je moja ciljna ribja vrsta tudi mrena. Enostavno moram priznati, mrena je ribja vrsta, ki mi ob prijemu pošteno dvigne adrenalin.

Morda se sliši samoumevno, toda mrena ne poseljuje celotnega vodotoka, zato se pred ribolovom splača vzeti malo časa za razmislek, ne samo zato, da izberete pravi odsek za ribolov, temveč tudi prave dele reke, da povečate možnosti ulova v vašo korist.

A) Brzice

Mrena se je prilagodila za življenje v hitro tekočih vodah, še posebej v nizkih, čistih vodotokih.

V poletnih mesecih je za lov potrebno iskati plitko hitro tekočo vodo in naj vas ne odvrne od ribolova globina vode, ki ne presega pol metra. V kolikor je v vodi zagotovljeno kritje, mogoče od podrtega drevesa, trave, toliko bolje, saj jo boste tukaj sigurno našli.

B) Iščite hitro tekočo vodo

V poletnih mesecih se vse mrene zadržujejo v hitro tekočih vodah. Prilagojene so za plavanje v hitrih tokovih in enostavno obožujejo vodo z veliko kisika, zato je vredno ciljati območja blizu jezov.

Veliko ribičev v poletnih mesecih zmotno lovi mreno v globokih žepih, luknjah, zalivčkih s počasi tekočo vodo. Takšna področja je seveda lahko najti in na njih loviti, a v veliko primerih tukaj mrene poleti ne boste našli.

Seveda so lahko te lokacije ob visokih vodotokih v mrzlih mesecih dobitna kombinacija, zato si jih je dobro zapomniti.

C) Ciljajte na poraščena in gramozna tla

Ribolov na poraščenih vodotokih je vedno dobra izbira, saj lahko mrene tukaj mirujejo, pri tem pa ne porabijo dosti energije. Na tak način dobijo zadostno količino kisika, ob tem pa izkoristijo vsako priložnost za hranjenje.

Mrene se tudi rade prehranjujejo na čistih gramoznih tleh in velikokrat so čista gramozna tla tudi znak rednega prehranjevanja mren na teh področjih.

D) Najdite pregibe

Dobra področja za lov mrene so tudi rečja z različnimi globinami, kot tudi rečni »pregibi, kjer se deli hitreje tekoča voda s počasi tekočo vodo.

Pregib najdemo tam, kjer je reka videti zgubana – kot bi tok reke ločili na dva dela, lovimo pa točno na pasu hitreje tekoče vode.

Ne sledite množici

Svoje izkušnje iz preteklosti kažejo samo na eno, ne sledite množici. Navedel bom primer iz te sezone. Ko sem prišel do reke Drave in govoril s štirimi različnimi ribiči, ki so se vsi trudili ujeti mreno, so me skoraj prepričali, da se mrena ne hrani.

A vsi ti ribiči so imeli eno skupno stvar, vsi so lovili na področjih, kjer je bila vodna poraščenost čisto obrabljena, kar je bil zanesljiv znak, da so ta področja pod močnim lovnim pritiskom.

Odločil sem se, da se bom malo oddaljil od parkirišča in se umaknil vidnim ribičem. Odpravil sem se po strugi navzdol, preplazil plevel in končno našel idealno mesto za lov mrene, katero na videz ni bilo okupirano več mesecev.

Med vodno poraščenostjo sem našel lep kanal in v manj kot petih minutah zapel prvo mreno. V tem večeru in naslednji dan, sem na tem mestu ulovil 13 mren – glede na to, da se »ne hranijo«, ni bilo slabo.

Pripravljeni bodite na premikanje

Še en dober nasvet, če v prvi uri oz. uri in pol ne ujamete mrene je potrebno najti drugo lovno mesto. Ne držite se na enem mestu samo zato, ker ste krmili.

Veliko bolje bo, če se boste prestavili. Še vedno pa se kasneje lahko vrnete in poskusite znova na prvotnem mestu.

Pri ribolovu mrene upoštevamo načelo – napor je enak nagradi. Vredno se je premakniti in poiskati področje, kjer se v tistem trenutku zadržujejo. Na splošno mrene ni težko ujeti, seveda jih je težje najti!

Ribolovna mesta pa boste veliko lažje menjavali, če boste organizirani. Sam se trudim, da s seboj ne vzamem preveč opreme. Za prenos opreme v tem primeru veliko raje uporabim srednje velik nahrbtnik, v katerega lahko zraven dodam tudi pijačo in kakšen sendvič. Nanj pripnem tudi ribiški stolček in podmetalko, tako imam roke proste za ribiško palico in vedro hrane.

Lp, Aleš
 
Top