Namigi pri izbiri vabe za lov krapa

bsport

Administrator
Osebje foruma
Pridružen
Dec 25, 2018
Prispevki
80
Všečki
51
Točk
18
Kraj
Gaj, Pragersko
Pri izbiri vabe za lov krapa se lahko odločimo za lažji sistem, iz ribiške trgovine nabavimo že narejene bojlije, enega ali več nanesemo na laso in čakamo na prijem, ali pa se odločimo, da se bomo stvari lotili na bolj poseben način in bomo za pripravo vabe namenili nekaj truda in časa. Obstaja dobesedno na stotine nasvetov, ki jih lahko uporabite pri pripravi vab za lov krapa, tukaj pa bom razkril nekaj namigov, s katerimi boste zagotovo imeli več uspeha pri lovu na krapa.

Ne zanemarjajte mesa

V svetu, kjer za lov krapa dominirajo boiliji, je zelo enostavno spregledati, kako učinkovita vaba je lahko meso. Enostavno ga je ojačati z okusi, je idealne teksture in je z veliko količino naravnih atraktorjev idealna vaba. Največji problem je lahko v tem, da je precej mehka vaba in jo lahko manjše ribe hitro pohrustajo. Da bi se temu izognili, uporabimo večje kose mesa. Da bi preprečili, da bi meso pri metu razpadlo, ga skušajte na hitro toplotno obdelati, saj mu s tem odebelite zunanji obod. Uporabiti moramo tudi dokaj velik štoper. Sam uporabljam za štoper pelete, ki imajo ne samo veliko površino, da zadržijo vabo, temveč se tudi lepo povlečejo v meso, tako da so praktično nevidni.

Naoljite plavajoče brikete

Dodajanje majhne količine ribjega ali konopljinega olja k plavajočim peletom lahko poveča njihovo atraktivnost. Preprosto dodamo žlico olja na kilogram peletov in dobro pretresemo, tako da so vsi peleti enakomerno prepojeni.

Zakaj krapi obožujejo konopljo

Konoplja deluje v vodi kot drobni sladkovodni polži, zato lahko krapa ta vaba pritegne bolj, kot katerakoli druga. Oljnata tekočina, ki nastane, ko je konoplja namočena, je izjemno privlačna za krape in vsebuje aminokisline in naravna omega olja. Očitno jim ta zelo tekne, saj so partikli, z vsebnostjo konoplje preprosto top kombinacija. Sam pri sestavi partikla vedno uporabim tudi konopljo. Ko bo konoplja pričela v vodi delovati, bo pritegnila krapa in ga spodbudila, da začne iskati hrano. Ko bo krap našel hrano z vsebnostjo konoplje, bo slednjo začel tudi aktivno pobirati.

Sveže ali zamrznjeno?

Sodobne metode konzerviranja omogočajo, da vabe z nekim določenim rokom uporabnosti pogosto vsebujejo zelo malo dodatkov, konzervansov. Da bi preprečili prehitro kvarjenje, se lahko uporabi tudi zelo dobra metoda sušenja oz. dehidriranje. Postopek sušenja se uporablja recimo za pelete, ti pa, kot vemo, seveda ne odganjajo rib. Torej, če majhne količine konzervansov ne vplivajo na kvaliteto bojlijev, zakaj bi jih potem sploh dejansko zamrzovali? Kakšne so torej prednosti uporabe le teh? Najboljša prednost je seveda ta, da so zamrznjeni boiliji ponavadi mehkejši in se zato v vodi veliko hitreje aktivirajo, oziroma sprostijo svojo aromo. Če grem sam na ribolov za le en dan, vzamem s seboj hladilno torbo in obvezno lovim na zamrznjene bojlije, zato ker imam hiter uspeh in tudi več prijemov. Kadar pa se odpravim na kraparijo za več dni, pa gredo z mano obvezno konzervirani bojliji.

Boile namočite

Bojliji v vrečkah so pripravljeni z metodo sušenja na zraku. Sušenje pa odstrani veliko vlage iz njih, kar jim daje trdno teksturo in trdno zunanjo plast. Seveda je v redu da so suhi, saj to zavira njihovo pokvarljivost. Prav tako pa pomeni, da traja kar nekaj časa, da se v vodi zmehčajo in vanjo sprostijo vsebovane atraktorje. Da bi si olajšali ribolov in rešili to težavo, je vedno najbolje, da boile namočite v noči pred ribolovom v vedru (to pomeni da jih poškropite) - poskusite ne uporabljati klorirane vode, če seveda lahko izbirate. Zelo dobro se obnese deževnica, najbolje pa je uporabiti preostalo vodo iz kuhanja (npr. konoplje). Dodatna možnost je, da v vodo dodamo nekaj pripravkov »DIPOV, AMINOKISLIN, MELASO, ITD.« in jim tako dodamo še »ekstra boost«.

Koliko vabe?

Krap poje veliko – ob optimalnih razmerah, do tri odstotke svoje telesne teže vsak dan. Ali to pomeni, da moramo uporabiti veliko vabe, da jih ujamemo? NE. Večina krapov pelete in boile prepozna kot hrano, zato je za ulov dovolj tudi majhna količina le te. Če jih želimo privabiti čim več na eno mesto, seveda moramo za to uporabiti nekoliko večjo količino vabe, saj jih le tako lahko na tem mestu zadržimo za dlje časa.

Pripravite slane prigrizke

Sol je priljubljen dodatek za ribjo hrano in mešanice vab, vendar je potrebno paziti, katero bomo dodali. Najboljše vrste so morska in kamena sol, torej oboje na osnovi natrija, kar je za sladkovodne ribe kar dober dodatek vabi. Te soli vsebujejo v sledovih tudi koristne elemente, ki jih krap lahko zazna v vodi. Izogibajte se navadni kuhinjski soli, saj je ta veliko manj učinkovita. Ker lahko sol izsuši vašo hrano oziroma vabo in tako prepreči idealno razpadanje v vodi, jo (sol) vedno dodajte po tem, ko je vaba že kuhana. Idealno je takrat, ko se hrana malenkost ohladi, saj se bo sol tako prej raztopila enakomerno po vsej količini hrane. Nikakor pa ne pretiravajte s soljo, ker lahko pretirana količina zmanjša učinkovitost drugih sestavin v vaši kuhani vabi.

Optimalna količina hrane

Ena od najpomembnejših stvari, ki sem se jih naučil pri ribolovu na krapa je, njegova izbirčnost. Z lahkoto lahko postanejo preveč ravnodušni ponujenim vabam. Da bi premagal to težavo, spreminjam način hranjenja. Na začetku hranim skoraj izključno z majhno količino partiklov in pestjo boilijev. Po prvem prijemu količino podvojim, po drugem potrojim in tako naprej.

Uporabljajte pasto

Obloga iz paste lahko podvoji število ugrizov, zahvaljujoč posebni recepturi. S pasto namazani boiliji imajo pogosto več uspeha kot samo »goli« boiliji. Večina podjetij proizvodnje vab, boilov, peletov, … proizvaja pasto, ki se ujema z njihovimi boiliji, kar je zelo smiselno uporabiti. Seveda pa zmeraj obstajajo alternative. Sam zelo rad uporabljam pasto, narejeno iz zmletih peletov, pomešano z jajci, saj je zelo dobra in učinkovita. Še enostavnejša možnost je, da za boile uporabite kak dober sirni namaz.

Kakšno velikost boilija uporabiti

Boiliji so na voljo v širokem razponu velikosti, kako torej izbrati pravilno velikost za ribolov?
Seveda je potrebno upoštevati velikost rib, ki jih lovite.
  • Za krape do 5 kg (8mm do 10mm)
  • Za krape nad 10 kg (16mm - 20mm)
  • Za krape nad 20 kg (20mm in več)
Bojliji so bili prvotno razviti, da bi pomagali odvračati pozornost drugih vrst rib. Torej, če vas moti drobiž, preklopite na večje boile. Četudi so 18 in 20 mm boiliji najpogostejša velikost, ki se uporablja pri nas za lov krapa, zakaj ne bi morda poskusili nekaj drugačnega? Le malo ribičev uporablja za lov 24mm boile, čeprav jih lahko tudi srednje velik krap z veseljem pohrusta s svojimi velikimi usti.

Dodajte ribo

Skoraj vse vrste vodnih živali ljubijo okus rib in tudi krapi niso nobena izjema. Tuna je oljna in aromatična riba, ki se najpogosteje uporablja za dodatek vabam, prav tako pa se najde tudi kakšna cenejša alternativa. Poskusite lahko dodati tudi kakšne konzervirane sardele v olju ali slanici kot nadomestek za tune. Vsebino ribje konzerve preprosto zmešajte z vilicami in dodajte v mešanico hrane.

Tigrov orešček

Tigrovi oreščki so skoraj nezanimivi za majhne ribe, so pa zelo privlačni za krape, rok trajanja je zelo dolg in še dokaj poceni so. Potrebujete le peščico kot dodatek h kuhani konoplji, če želite imeti večjo količino hrane. Tigrove oreščke lahko kupite že pripravljene, vendar pa sam vedno rad naredim svoje, sveže. Postopek priprave idealnih tigrovih oreščkov je preprost. Začnite z namakanjem suhih oreščkov. Torej, namočite jih najmanj za 24 ur, da nabreknejo do polne velikosti. Nato jih kuhamo vsaj 20 minut. Oreščki kuhani ne bodo mehki, za razliko od drugih sestavin hrane. S postopkom kuhanja boste preprečili da ne bodo še dalje nabreknili ali celo začeli kaliti. Če jih ne boste vseh uporabili na enem ribolovu, lahko take kuhane preprosto zamrznete po manjših porcijah in jih uporabite pri naslednjem ribolovu.

Poskusite »zig rig«

Potrebno je zaupanje, da bi izpostavili en košček penice ali pop-upa in pričakovali, da bomo ulovili krapa, vendar verjemite, to je izjemno učinkovita taktika, vendar ob določenem času. Skrivnost je razumeti, kdaj ta taktika deluje. Spomladi, ko sonce segreva zgornje plasti vode, se krap pogosto zadržuje na površini vode, še posebej v zavetrju, zaščiten pred hladnimi vetrovi. Sredi poletja bo krap ponovno prišel na vrh v vročih in sončnih dneh, da bi absorbiral sončno toploto in se hranil na površini.

Snežak za veliko ribo

Stari ribiči so vedno govorili, da je treba uporabljati velike vabe za velike ribe, zlasti tam, kjer lovimo večje krape. Krapi imajo velika usta in tako zlahka pogoltnejo mnogo večje vabe, kot si lahko predstavljamo. Medtem ko so 16mm boili najpogosteje uporabljeni, zakaj jih torej ne bi podvojili, ribarili z dvema na vrvici, da bi ustvarili večjo vabo? Seveda! Obstaja možnost, da uporabite na primer 15mm spodnjo in 10mm pop-up, da ustvarite počasno potopitev »sistem snežaka«.

Lažne vabe z okusom

Lažne vabe tudi delujejo zelo dobro. Sam jih rad uporabljam, ali kar tako iz paketa, ali pa tako, da jih nekaj časa namakam v aditivih. Taka vaba se mi je dobro obnesla ob dnevih, ko so ribe potrebovale dodaten zagon za ugriz. Dodaten zagon včasih potrebujemo pri zig rig ribolovu. Če takrat uporabimo dodatek in ko začne rahlo sladek okus aditiva počasi pronicati iz vabe, ustvari zelo privlačno hrano za krapa. Z navadno vabo (navaden boili, koruza) take privlačnosti za ribo sigurno ne dosežemo. Še ena dobra oplemenitev lažne vabe je namakanje teh v ekstraktu rakov. Ta dodatek krapi enostavno ljubijo in je kot nalašč za aromatiziranje umetne koruze.

Katera barva je najboljša?

Modne muhe glede izbire barv prihajajo in gredo, vendar obstajajo nekatera splošna pravila, ko gre za izbiro prave barve. Ker so krapi hladnokrvne živali, postanejo njihovi čuti pozimi zatemnjeni, tako da imajo svetle barve veliko smisla. V zimskem času je vsekakor bolje, da se osredotočite na uporabo belih in roza vab. Pač pa so v toplih mesecih temnejše barve, (rjave, vijolične in rdeče) pogosto bolj učinkovite. Še posebej v čisti vodi je bolje uporabljati temnejše vabe, saj je manj verjetno, da bi se ribe take vabe ustrašile. Če želite preizkušati, poskusite narediti nekaj vab v manj priljubljenih barvah. Zelena in modra sta na primer barvi vabe, ki ju ribe redko vidijo, vendar se kljub temu lahko izkažejo za zelo učinkoviti.

Uporabljajte pva

Zelo zanemarjena taktika, ki pa jo sam kar veliko uporabljam, je uporaba PVA vrečk oziroma mrežic. V raztopne vrečke ali mrežice preprosto vsujemo nekaj vabe, jih zavežemo in to pritrdimo na naš sistem.

Kakšen pop-up bi izbrali?

Ko hočem resnično svetlo vabo, ki bo izstopala vsakemu krapu, ki bo priplaval mimo, je najboljša možnost Pop-Up „airball“. Te vabe so res svetle, ostanejo živahne dolgo časa in jih je mogoče, če je potrebno, pustiti v vodi ves dan. Če pa hočem pop-up, ki se ujema z mojimi priboljški za krapa, je kroglica iz plute dobra možnost. Naredite jih tako, da oblikujete majhno količino testa iz mešanice plute in zmesi za pripravo boilev in potem to na hitro skuhamo. Tako se pop-up popolnoma ujema z vabo. Vabe iz plute so dokaj obstojne.

Drobtine, drobtinice

Taktika, ki je dobra pri lovu na krapa, je lov z enim boilijem na lasi nad preprogo iz boilijevih drobtin. Naredite drobtinice iz boilijev, ali pa enostavno kupite že pripravljene drobtine. Poskusite, da ne boste zmleli vsega v prah, ampak da bodo v drobtinah ostali malo večji koščki. Meni osebno je všeč, če zadenem pravo mešanico delcev, od večjih grudic boilija do drobtinic. Ker so drobtine precej dobra krma tudi za ostale ribe, jo bodo prej ko slej v vodi razmetali tako krapi kot druge ribe. Zaradi tega je najbolje, da se hrani s tako mešanico v malih količinah in pač bolj pogosto. Za najboljše rezultate poskusite z nekaj peščicami take hrane vsako uro ali dve.
 
Top