Vaba za morski ribolov je lahko tudi navaden bel kruh

bsport

Administrator
Osebje foruma
Pridružen
Dec 25, 2018
Prispevki
80
Všečki
51
Točk
18
Kraj
Gaj, Pragersko
Morski ribolov je lahko za marsikaterega ribiča pravi izziv, saj je kljub vsemu vloženemu trudu, lahko ob koncu dopusta ulov bolj skromen, oziroma ulovljenih rib je bolj za vzorec.

In zakaj je temu tako?

Kljub temu, da smo si nakupili najboljše trnke, najdražji fluoro carbon, kupili najdražjo vabo (morski črv, bibi, volek, dagnje, sardelice,...) nismo že pred začetkom našega dopusta vprašali, katero ribjo vrsto bomo lahko v kraju, kamor odhajamo na dopust, sploh lovili.

Vsak ribič seveda strmi k ulovu orade, fratara, šarga, pica, a kaj, ko jih je lahko na lokaciji, kamor gremo na dopust, le za vzorec, oziroma lahko na tej lokaciji prevladuje druga ribja vrsta.

Sam sem se že pred leti odločil, da se bom na dopustu preusmeril na ulov druge ribje vrste, loviti sem začel salpe in ušate. Zakaj, ker jih z ustrezno tehniko lahko v zelo kratkem času nalovim za celo družino, na žaru so sveže več kot odlične, za vabo ne rabim kupovati dragih vab in jih je na vseh delih Jadrana v izobilju.

Seveda to, da sta moji ciljni ribji vrsti salpe in ušate ne pomeni, da zraven ne bom ulovil nobene druge ribje vrste. Ravno nasprotno. Zraven ulovim tudi veliko šparidov. V zadnjih letih na morju zelo rad lovim na ta sistem, za vabo pa uporabljam samo navaden bel kruh.

Zadnjih 5 let je v opremi, ki jo nosim zraven na letni dopust vedno prisotno:
  • škatlica z muharskimi trnki dry fly 2xf/std velikosti 10 in 12,
  • fluoro carbon debeline 0,16 (za predvrvico, ki je ponavadi dolga dober meter),
  • fluoro carbon debeline 0.22 (za preostanek role, uporabljam pa gorila uc-4, poceni in zelo trpežen fluoro carbon),
  • match palica dolžine 4.2m
  • ščipalec za nohte (za vezave)
Moj vezalni sistem pa izgleda takole. Na začetku sta v dveh enakomerno dolgih linijah (cca 30 cm) navezana 2 trnka, na katera vtisnem v kroglico zgneten kruh, ki sem ga pred pričetkom ribolova namočil v morje in pošteno obdelal. Kroglici naj bosta velikosti 15 do 20mm, kruh pa naj bo res dobro pregneten. Sam sistem ni niti malo obtežen, je v bistvu avolo, razlika je samo v tem, da se na ta sistem vežejo manjši trnki in se za vabo uporablja dokaj težek kruh (saj smo ga pred ribolovom namočili v vodo in dobro zgnetli). Dolžina meta s tem sistemom je presenetljiva, saj uporabljamo za lov zelo tanek silk, paziti moramo edino, da je kruh dokaj kompakten, v njem ne sme biti preveč vode. Pri samem metu torej ni razlik, navaditi se moramo edino to, da po metu, ko kruh prileti v vodo, rolo zapremo, palico pod kotom pritrdimo v kakšno luknjo v skali in zavoro dokaj odpremo, saj so udarci salp in velikih ušat dokaj močni, za predvrvico pa uporabljamo zelo tanek silk. Sam sistem tudi ne bo napet, silk bo šel v morje v loku a nič zato, ribe se na ta sistem zapnejo same, paziti moramo samo, da od adrenalina pri zategu ne ustvarimo prevelika upora, saj uporabljamo zelo tanek silk, za vsako večjo ribo si je potrebno vzeti čas in uživati v drilanju. In da še enkrat omenim, pri tem sistemu palice ni potrebno držati v roki, saj so prijemi na ta sistem v razmakih po cca. 10 minut, male ribice kot so špari in knezi pa zgnetenega kruha ne pojejo tako hitro.

Tak sistem se vrže na mesto, ki smo ga dan prej brumali s štruco belega kruha, ki ga jaz natrgam na 3 dele in ga vstavim v zložljivo kovinsko mrežico za shranjevanje rib (paziti je potrebno edino, da so okenca na mrežici vsaj velikosti 1x1 cm). Za vzgon, se pravi da mrežica ne leži čisto na tleh uporabim plastenko pijače. To mrežico s kruhom, obtežilnikom in plastenko dan pred ribolovom spustim na skrbno izbrano mesto. Seveda je potrebno prej z masko preveriti, da ne bomo lovili v kakšnih luknjah ali travi, globina pa naj bo vsaj 4 – 6 metrov in lep ulov čez cel dan je zagotovljen, seveda tudi šparidov. Sam sem na začetku lova s tem sistemom bil presenečen, koliko šparidov se lahko nalovi na kruh.

Lp, Aleš

In še slika večernega ulova na ta sistem:

22
 
Top